זה לא סוד כי האדם זקוק למים על מנת להתקיים. ככה זה היה לכל אורך ההיסטוריה ויהיה בעתיד. אולם, בשנים האחרונות הולכים ומתהווים הגבולות הברורים שבין סוגים שונים של מים: מי ים, מי תהום, מים מליחים, מים רכים והרשימה עוד ארוכה. השאלות המעניינות ביותר, בהקשר הזה הן: אילו מים ראויים לשתייה? איזה סוג הוא הבריאותי ביותר? וכמה זה עולה לנו?
מים לשתייה מוגדרים כמים אשר דרגת הניקיון שלהם ואיכותם מאפשרים שתייה של האדם, מבלי שהדבר יגרום לסיכון בריאותי כלשהו. כ-70% משטח כדור הארץ כולל מים, אשר אותם אינו יכול האדם לצרוך. מלבד זאת, גם מים מתוקים יותר מכילים לא פעם מרכיבים המסוכנים לאדם וכן זיהומים ברמות שונות.
עובדה ברורה היא כי אדם אינו יכול להתקיים ללא מים, או ליתר דיוק, מים שהמקור שלהם הוא המשקעים השונים. גישה למים היא אחד הגורמים המשמעותיים ביותר בכל חברה ומשפיעה רבות על צורת ההתיישבות של האדם, אורח חייו ומצבו בחברה.
מים לא ראויים לשתייה
בעשורים האחרונים, הגורם המרכזי לפגיעה במים לשתייה נוגע לחדירת מי שפכים אליהם. החל מהמאה ה-19, נמצא קשר ישיר בין שתיית מים מזוהמים (ובעיקר מים שזוהמו על ידי הביוב) לבין מחלות וזיהומים שונים המתגלים בגוף האדם.
חשוב להדגיש כי אין המדובר בבעיה זניחה. מיליוני בני אדם נהרגים בכל שנה מזיהום מים, בעיקר במדינות העולם השלישי. אפילו המים שנחשבו בעבר לטהורים, דוגמת מי גשמים, הופכים לעיתים למזוהמים עקב זיהום האוויר הכבד. מלבד זאת, פסולת רעילה, מעשה ידי האדם והמפעלים, מביאה לזיהום הנחלים ומי התהום, דבר המהווה סכנה לא פשוטה כלל.
דרכים להפיכת מים לראויים לשתייה
על מנת שמים יהיו נקיים וטהורים במידה המאפשרת שתייה על ידי אדם, נרתמה הטכנולוגיה לטובת האנושות. קיימות מספר טכניקות במובן הזה: המסורתית היא העברת המים מהאגמים, הנהרות ומעבה האדמה לצינורות המספקים אותם לתושבים. מערכת המים מעבירה אותם תהליכי סינון וטיהור, מונעת כניסת זיהומים, כך שהמים ראויים לשתיית אדם, ברמה זו או אחרת.
בנוסף, מפעלי ההתפלה השונים נרתמים למשימה. הם מוציאים את המלחים ממי הים והופכים אותם למתוקים, כך שהאדם יכול לצרוך אותם. גם טכניקות אחרות של שימוש חוזר במים עשויות לשפר את איכותם במידה רבה.
מצב מי השתייה בישראל
בישראל, המים המשמשים לשתייה הם מי התהום, האגמים והנהרות. המים שנחשבים לבריאים ביותר הם מים מינרלים לשתייה, אשר נחשבים לבעלי טעם עשיר וסגולות בריאותיות ייחודיות. מספר חברות מציעות מים מינרלים בישראל, ושוק זה מגלגל סכומי כסף עצומים מדי שנה.
על רקע משבר המים בישראל, אשר הוא תוצר של כמות המשקעים הנמוכה והביקוש הגדול למים, עמלים הגורמים השונים בתחום על הפיכת יותר ויותר מים לראויים לשתייה. בהקשר הזה, מפעלי ההתפלה משמשים גם כיום לייצור מים בהיקף גדול, כשברור כי בשנים הקרובות המגמה רק תגדל. במקרים מסויימים מי שתייה יכולים להוות סכנה לצורכים אותם: מים לתינוקות בחודשים הראשונים לחייהם (לרוב עד גיל חצי שנה), וכן שתייה מרובה של מים שעלולה לגרום להרעלת מים, שיכולה להסתיים גם במוות.
למידע נוסף בנושא: