נניח שמונחות מולכם מספר כוסות מים, ואתם צריכים לבחור בכוס לשתייה. באיזו כוס תבחרו? סביר להניח שלא תשקיעו מחשבה מרובה מדי בנושא. הרי מים זה מים, כולם נראים אותו דבר ובכולם קרוב לוודאי שהטעם דומה, פחות או יותר.
הבעיה היא שכיום אחוז גדול מאד מהמים בהם אנו נתקלים הם באיכות נמוכה מאד. זיהום האוויר הגבוה, הפסולת הרבה והרעלים שמחלחלים אל מי התהום הם רק חלק מהגורמים שהופכים את הבחירה במים ראויים לשתייה לקשה מעט יותר. כשאתם בוחרים כוס לשתייה, כדאי מאד שכוס זו תכיל מים שפירים.
על מים שפירים
מים שפירים הם שם כולל למים באיכות גבוהה, אשר ראויים לשתייה על ידי האדם ונקיים מרעלים. במרבית המקרים, המדובר הוא במי אגמים, נהרות או מי תהום, אשר עוברים תהליכי סינון וטיהור טרם הגעתם לצרכן, כך שטעמם עשיר ואין שום סכנה בצריכתם.
למרבה הצער, העובדות בשטח מראות שמאגר המים השפירים בעולם הולך ונעלם באיטיות. הדבר נכון בעיקר במדינות אשר סובלות ממזג אוויר יבש במשך מרבית ימות השנה, ממקורות מים מועטים ומכמות משקעים נמוכה במיוחד. וכן, גם ישראל נכללת בקטגוריה הזו.
מצב המים השפירים בישראל
ישראל אינה רוויה במים שפירים, בלשון המעטה. בעיה זו ליוותה את קברניטי המדינה עוד מיום הקמתה, והיא מקבלת משנה תוקף בשנים האחרונות. שנות הבצורת הרבות על רקע ההתחממות הגלובאלית, השיפור באיכות החיים הישראלית שמגבירה את הדרישה למים מתוקים, גידול האוכלוסייה וזיהום מקורות מים קיימים הופכים כל טיפה של מים שפירים לחשובה מאד.
ברור כי בטווח הקרוב אין לצפות למטחים של מי גשמים אשר ימלאו את מאגרי מי התהום ויעלו את הכנרת אל מעל הקו האדום. תחת זאת, באפשרותו של האדם לפעול להקטנת הבעיה במספר דרכים. כפי שיעידו הקמפיינים הרבים בכל אמצעי תקשורת ישראלי, הרי שהגברת המודעות בצורך לחסוך במים בשתייה, בחקלאות ובהשקייה מסייעת להקטנת השימוש.
מלבד זאת, אמצעים טכנולוגיים שונים באים לייעל את ניצול המים. מי ביוב ושפכים עוברים טיהור ומשמשים בחקלאות, מים אשר שימשו קודם לשטיפה ולרחצה משמשים להדחת אסלות ולשטיפת רצפות, ועוד.
מים מותפלים
נראה כי עיקר המאמצים הישראליים בשנים הקרובות יסוב סביב התפלת מי ים והפיכתם למים שפירים. בתהליך ההתפלה, המלחים מוצאים ממי הים בדרכים שונות, כך שבסוף התהליך הם מתוקים וניתנים לשתייה על ידי האדם.
כיום קיימים מספר מפעלי התפלה ברחבי הארץ, כאשר הצפי הוא כי בשנים הבאות יצטרפו מפעלים נוספים, כך שמרבית צריכת המים הביתית, הן לשתייה והן לצרכים אחרים, תהיה מבוססת על מי שתייה. התחזיות הן שצעד זה יסייע מאד לשמור על מאגרי המים הקיימים, כך שאולי נזכה לראות את מפלסה של הכינרת עולה יותר מסנטימטרים ספורים.