צלילה

חובבי המים והים יכולים ליהנות בזמנם הפנוי מרשימה ארוכה של פעילויות מים ואתגרי ספורט ימי חווייתיים, כמו סקי מים, גלישת רוח, שייט, מצנחי ים, דיג, קיאקים ונסיעה על גבי אופנועי ים.

בנוסף לאפשרויות אלו, ישנה פעילות נוספת מרתקת וייחודית. אפשרות זו היא הצלילה, הרפתקה יוצאת דופן בפני עצמה, הטומנת בחובה יופי ומראות מדהימים. גם בישראל קיימים אתרי צלילה רבים המעניקים למבקרים בהם חוייה בלי נשכחת.

שימושי הצלילה

צלילה היא פעולה המתארת שהייה מתחת למים לצרכים שונים וביניהם חקר העולם התת-ימי. ישנן צלילות הנעשות לצרכי ספורט ואתגר, יש כאלו הנעשות לצרכים טכניים ומקצועיים, כמו חקר הטבע מתחת לפני המים, תחזוקת מבנים תת מימיים, ניקוז מקורות מים ועוד. מלבד זאת, ישנן גם צלילות צבאיות המשמשות לצרכים הגנתיים.

הצלילה במקור נעשתה ללא עזרים מיוחדים, תוך כדי עצירת הנשימה למשך מספר דקות, ואחיזת משקולות שהורידו את הצולל מטה. עם השנים, התפתחו מספר טכניקות לצלילה, חלקן מוצלחות מהאחרות, וחלקן דורשות מיומנות מיוחדת.

טכניקות צלילה

צלילת רוויה

צלילה אל מעמקי הים בתוך תא לחץ עד לעומק האפשרי. צלילה זו אינה בטיחותית במיוחד ודורשת מיומנות גבוהה על מנת למנוע פגיעת במערכת העצבים וכלי הדם, עקב שהייה ממושכת במים או יציאה מהמים במהירות גבוהה ולא מבוקרת.

צלילת פעמון

צלילה מקדימה לצלילת הרוויה היא צלילת הפעמון, הקרויה כך על שם כלי גדול שצורתו כפעמון, שבעבר היו גורמים לו לשקוע במים תוך שהוא מלא אוויר והצוללנים בתוכו. לחץ המים הגדל בעומק הים היה ממלא את נפח הפעמון ומונע צלילה ממושכת.

צלילה באמצעות חליפה

צלילה זו מונעת את חדירת המים ושומרת על חום הגוף. היא מתבצעת עם קסדת צלילה, שלה חיבור לצינור אוויר המגיע אל מחוץ למים ומאפשר לצוללן לנשום. החיסרון העיקרי של שיטה זו היא במגבלות השחייה של הצוללנים לעומק רב.

צלילת סקובה

החסרונות של השיטות שהוזכרו לעיל, הביאו את אמיל גאגנן וז'אק איב קוסטו לפתח בשנות ה-30 של המאה הקודמת טכניקה חדשה, הכוללת שימוש במיכל חמצן שמאפשר נשימה מתחת למים.

צלילה זו, נקראת צלילת סקובה, ומקורה במילה האנגלית SCUBA, ראשי תיבות של: Self Contained Underwater Breathing Apparatus, דהיינו מנגנון עצמי לנשימה מתחת למים. מיכל זה מספק לצוללנים חופש נרחב יותר לצלילה, ומאפשר להם לשהות מחוץ למים במשך זמן ארוך יותר באופן משמעותי.

מי יכול לצלול?

למרות שהים הרחב חופשי ברובו ומיועד לכולם, לא כל אחד יכול ליהנות מגן העדן הימי והיפהפה. על מנת לעשות זאת, יש ללמוד קורס צלילה ולהחזיק בכלים ובאביזרים הנכונים. מי שיעמוד בתנאים אלו ואחרים, מובטח לו כי יזכה לחוויה נפלאה, אשר תותיר בליבו חותם של הערצה לנפלאות הבריאה. יתרון נוסף לצלילה הוא שאת תחביב זה אפשר לפתח ולשפר, להרחיק עוד ועוד ולגלות דברים חדשים באזורים שונים בעולם.

על פי חוק הצלילה, מי שאינו בן 15 אינו יכול לצלול צלילה ספורטיבית באופן עצמאי ללא מלווה (מדריך צלילה). היתר הצלילה מתקבל רק לאחר חתימה על ביטוח צלילה.

צלילה אינה מתאימה גם למי שסובל מבעיות בריאותיות כמו בעיות לב, אסתמה, בעיות נשימה, היריון, בעיות אף אוזן גרון ולחץ דם גבוה (ראו גם: שחייה תורמת להפחתת לחץ דם).

סכנות הצלילה

צלילה, מרגשת ומספקת ככל שתהייה, טומנת בחובה לא מעט סכנות, אשר חייבו את מדינת ישראל לקבוע את חוק הצלילה הספורטיבית 1979. חוק זה מגדיר מגבלות שונים הנוגעות לצלילה.

אי-שמירה על הנחיות אלו עשויה לגרור קנס ומאסר, אך יותר מכך, היא עשויה לסכן את חייו של הצוללן. בין הסכנות שבצלילה נמנות טביעה עקב חוסר באוויר, הרעלת חמצן, הרעלת פחמן דו חמצני או חד תחמוצת הפחמן, שאיפת מי מלח, נזק לעור התוף, דם בריאות, היפותרמיה ועוד.

תופעות אלו עשויות להיגרם עקב גורמים רבים, החל משימוש בציוד שאינו תקין, וכלה בעלייה לפני המים בטכניקות שאינן נכונות, או בניגוד להוראות. שמירה על כללי הזהירות תבטיח צלילה חווייתית, בטוחה ומהנה.

דילוג לתוכן