לידת תינוק במים

תקופת ההיריון היא תקופה שנשים רבות מתארות כחוויה יוצאת דופן שלא ישכחו כל חייהן. התחושות המלוות לעובדה שחיים חדשים גדלים בתוך גופך אינן דומות לשום דבר אחר ולכן הופכים את תקופת ההיריון לתקופה כל כך מיוחדת.

נשים רבות, בעיקר בשליש האחרון של ההיריון, מתחילות לחשוב על הלידה. הרבה מהן חוששות מפני הלידה, בעיקר בגלל הכאבים שגורמים הצירים שלפניה והכאבים שבמהלכה.

קיימת כמובן אפשרות לבקש זריקת אפידורל, אולם לא כל הנשים יכולות לקבל אותה, ויש נשים שלא רוצות לקבל אותה מרצונן החופשי. אותן נשים מחפשות אחר דרכים טבעיות בכדי להקל על הכאבים שמלווים את הגעתו של התינוק החדש לעולם.

אחד הטרנדים הקיימים בזמן האחרון הוא לידת מים. מדובר בלידה אשר לאורך כולה או לאורך השלב הראשון שלה, האישה נמצאת בבריכה רדודה של מים חמימים.

ההחלטה על לידת מים והאפשרות ללידה כזו בישראל

כדי להחליט על לידה במים חשוב תחילה להתייעץ עם הרופא שמלווה את מהלך ההיריון. לנשים הסובלות ממחלות כרוניות או מחלות שהתפתחו במהלך ההיריון כמו סוכרת הריונית, יתר לחץ דם הריוני ורעלת הריון, מומלץ מאוד ללדת בלידה רגילה שתאפשר לצוות הרפואי גישה מרבית כדי לעזור ליולדת וליילוד. אם אין מניעה מיוחדת או הריון בסיכון כלשהו, היולדת יכולה לבחור בלידת מים.

החוק במדינת ישראל מאפשר לידת מים בבית חולים אולם מסיבות בירוקרטיות שונות, לידות מסוג זה אינן מבוצעות כיום בבתי החולים בארץ.

בחלק מבתי החולים קיימים חדרי לידה מיוחדים ובהם ג'קוזי בו היולדת יכולה לשהות עד לתחילת השלב הפעיל של הלידה כדי להקל על הצירים.

לנשים הרוצות ללדת בלידת בית קיימת אפשרות לרכוש בריכה מיוחדת גדולה מספיק לצורך לידה ביתית במים, או לחילופין ללדת בג'קוזי הביתי. כמובן שיש להקפיד שבלידה תהייה נוכחת מיילדת מוסמכת.

יתרונות הלידה במים

מחקרים שבדקו את הנושא של לידות מים גילו כי השהייה בתוך המים החמימים, גורמת ליצירה של צירים אפקטיביים יותר שמקצרים את השלב הראשון של הלידה בו צוואר הרחם צריך להימחק ולהיפתח לקוטר של 10 ס"מ.

הצירים האפקטיביים הנ"ל עוזרים גם בקיצור השלב השני של הלידה- השלב לו כולם מחכים כי בסופו התינוק יוצא לאוויר העולם.

האם צירים אפקטיביים יותר אומרים כאב חזק יותר? מסתבר שהתשובה היא לא. למים החמימים יש אפקט מרגיע ומשכך כאבים ונשים שחוו לידה במים מדווחות על כאבים בעוצמה נמוכה יותר.

לידה במים יכולה להפחית את הסיכון לקרעים בפרינאום בזמן הלידה, ובכך מפחית את הסיכוי לדימום. ניתן לשלב עיסוי של הפרינאום בזמן השהייה במים. דבר זה עוזר להגמיש אותו ומפחית את הסיכוי שהוא יקרע.

יתרון נוסף מתייחס לתינוק- אנשים רבים סוברים כי המעבר מחלל הרחם החשוך והחמים אל אוויר העולם הוא טראומטי עבור התינוק שזה עתה נולד. לידה במים מביאה את התינוק לסביבה "מוכרת" יותר, מה שהופך את היציאה מהרחם לחוויה פחות קשה.

וזה לא מסוכן לתינוק?

לידה במים אינה מסוכנת לילוד. בל לנו לשכוח שהעובר מבלה את 9 החודשים הראשונים לאחר יצירתו בסביבה מימית ללא חמצן. הורים רבים פוחדים שהתינוק יטבע לאחר הלידה מכיוון שהוא ישאף מים אל תוך הריאות שלו.

תופעה זו איננה אפשרית משתי סיבות עיקריות- ראשית, בחודשי חייו הראשונים לתינוק יש רפלקס שגורם למים שהוא שואף להיכנס אל תוך הקיבה שלו. שנית- התינוק עדיין מחובר לאימו דרך חבל הטבור ולכן מקבל דרכו אספקת חמצן.

כן חשוב להקפיד שהמים בבריכה יהיו נקיים ושלא יהיו בהם חומרים רעילים. אסור לחטא אותה בחומרים כמו כלור.

ומה החסרונות?

יש להיזהר מאוד מלידה ביתית במים כאשר המיילדת איננה מוסמכת לכך. כמו כן, חשוב להקפיד שטמפרטורת המים תהייה קרובה לטמפרטורת הגוף. ושלא תהייה גבוהה מידי חלילה כדי לא לגרום לכוויות בעורו של הרך הנולד.

ראו גם:

הידרותרפיה

פעיליות במים

דילוג לתוכן