מהם מים קשים? רבים מקשרים אותם, ובצדק גמור, להיווצרות אבנית. על פי חלק מהמיתוסים המקיפים את עולמנו, מדובר במים אשר עלולים לגרום לנזקים רפואיים שונים עבור גוף האדם, ובכלל זה אבנים בכליות ובעיות בדרכי השתן.
עדיין, העובדות בשטח מראות כי התמונה אינה כה פשוטה, וכי ביכולתם של מים קשים גם לסייע לגוף האדם ואף למנוע מחלות שונות. בהגדרה, מים קשים הם מים אשר מכילים יוני סידן או מגנזיום. הסיבה לכך היא חלחולם של מים אלה באדמה וספיחת החומרים הנמצאים בה. במילים אחרות: כמות המינרלים המומסים במים קשים גבוהה מאשר בדרך כלל.
כשמים כבדים פוגשים חומרים שונים דוגמת סבון, נוצרים חומרים קשים להמסה. בשימוש במים אלה לצרכי ניקוי, כתוצאה, נוצרים משקעים אשר מקשים על הפעולה.
על הקשר בין מים קשים ואבנית
כולנו מכירים את הרגע שבו אנו מחממים מים לקפה ומגלים גושי אבנית בכל הקומקום. בעוד שהצעד המיידי של רובנו הוא ריקון כוס הקפה ורטינות זועמות על מצבו של הקומקום, חשוב להבין כי הוא לא הגורם העיקרי לכך.
יוני הסידן שנמצאים במים הקשים מביאים להיווצרות אבנית בזמן החימום. לכן, מי ברז בטמפרטורה גבוהה, או כאלה שבאים במגע עם סבון, יוצרים את החומרים המצטברים על דפנות הכלי (מכונת כביסה, קומקום חשמלי) או הברז. בצנרת, התוצאה האפשרית של זה היא סתימת הצינורות ופגיעה באיכות המים היוצאת מהם.
מים קשים – חסרונות
מלבד הצטברות אבנית, הדעה הרווחת כיום היא כי מים קשים פוגעים בגוף האדם במספר אופנים. יש הסבורים כי שתיית מים קשים עלולה להביא לבעיות עור וכן לפגוע במראה הגוף והשיער. מלבד זאת, הרי שהימצאות מים קשים מהווה נטל כלכלי לא פשוט. למשל, כאשר מנסים לחמם מים מסוג זה בקומקום המלא באבנית, שכבה מבודדת זו מצריכה מאיתנו להשקיע הרבה יותר אנרגיה בחימום.
גם ניקיון ושטיפה הופכים למסובכים יותר כאשר המים קשים. עיקר המאמצים שלנו טרם פעולות אלה הוא בריכוך המים (מה שמצריך שימוש, למשל, במרככי כביסה). כאשר המים קשים, יש צורך להשתמש בכמות גדולה של חומרי ניקוי כדי להשיג את אותה תוצאה.
מים קשים – יתרונות
מן העבר השני של המתרס, ניתן למצוא אנשים אשר מודעים לבעיות של מים קשים, אבל סבורים שיש בהם גם סגולות חיוביות. אנשים אלה יציינו מחקרים שונים אשר הראו ששתיית מים קשים אינה פוגעת בבריאות. אדרבא: מחקרים אחרים הראו כי מים קשים מקטינים את הסיכוי לחלות בהתקפי לב, ובאופן אירוני- גם את הצטברות האבנים בכליות.
מים קשים בישראל
בישראל, חלק לא מבוטל מהמים אשר עוברים במערכת המים הארצית הם קשים, בעיקר בשל הקידוחים עתירי הסידן מתוכם הם נשאבים. לעומת זאת, מי הכנרת ומים אשר עוברים התפלה נחשבים למים רכים יותר, ולכן רבים ממליצים להשתמש במים ממקורות אלה.