העמידו מצד אחד את מי הים ומן העבר השני את מי המעיינות או האגמים המתוקים. מהם מים מליחים? בעוד מרבית האנשים יציינו, כמתבקש, את מי הים, הרי שהמצב אינו כה פשוט. למעשה, מים מליחים נמצאים בנקודת האמצע שבין מי ים המלוחים למים מתוקים. כתוצאה, הרי שבחינת המקומות שבהם הם נמצאים והשימושים השונים שלהם מעלה תובנות מרתקות ביותר.
האלמנט החשוב ביותר במים מליחים הוא רמת המלחים שבהם (כלור, אשלגן וכן הלאה). זו כאמור, גבוהה מהרמה במים מתוקים, אך נמוכה מרמת המלחים במי הים או האוקיינוסים. גם אם מים מליחים אינם ראויים לשתייה, ניתן למצוא בהם שימושים אחרים. הם נפוצים מאד בענפי התעשייה והחקלאות, אם כי בתחום האחרון ישנן מספר הגבלות, הנובעות מכך שמים מליחים אינם מתאימים לרוב סוגי הגידולים החקלאיים.
השימוש במים מליחים נפוץ בעיקר במקרה של דקלים ותמרים. אולם, החקלאיים השונים בארץ ובעולם מצאו כי זנים שונים של פירות או ירקות יכולים למצוא שימוש בסוג מים זה, או לכל הפחות עברו התאמה אליהם.
שימוש במים מליחים במפעלים
באופן גס, ניתן לומר כי החלק הארי של צריכת המים המליחים, כ-80%, מיועד לחקלאות (מרבית המים מועברים לבריכות הדגים, היתר להשקייה) והשאר משמש לתעשייה. בין הגופים אשר מוצאים שימוש תדיר במים מליחים, ניתן למנות את מפעלי ים המלח, מפעלי התעשייה הכימית, מפעלים לייצור מתקני מיזוג אוויר וכן גורמים בתעשיית המחצבים.
התפלת מים מליחים
מים מליחים אינם ראויים לשתייה וגם לא למרבית סוגי הגידולים החקלאיים. לכן, אפשר להשתמש בהם בשתי דרכים נבדלות: הראשונה היא התפלתם. בתהליך זה, שבו מוצאים המולחים מהמים, הם הופכים למים מותפלים וראויים לשתייה על ידי אדם.
חשוב להדגיש כי בשנים עברו נהגו לשתות ממים אלה, אולם התקנות המחמירות של משרד הבריאות, שהגדיר את המים כ"לא רואיים לשתיית אדם", שינו את המצב. האפשרות השנייה, כמובן, היא להשתמש במים לחקלאות כמו שהם, על כל ההגבלות שצוינו קודם לכן.
מים מליחים בישראל
מרבית המים שבישראל אינם מליחים. עדיין, אפשר למצוא כמות גדולה של מים מסוג זה מתחת לאדמת הנגב. חלק לא מבוטל ממי תהום בדרום הנגב הם מליחים, מבלי שיהיה להם מוצא אל פני הקרקע. בנוסף, מעיינות רבים בקצה השני של המדינה כוללים אף הם מים מליחים (מעיינות בישראל כמו נחל תנינים, בית שאן ועוד), כמו גם קטעים מסויימים של נהר הירדן.
כיום, במסגרת המגמה לצמצם ככל האפשר את צריכת המים המתוקים בישראל, גוברת גם המודעות לשימוש במים המליחים. מאגרי המים המתוקים הולכים ונעלמים ומפעלי ההתפלה עדיין אינם בתפוקה מלא, כך שמים מליחים מהווים פיתרון ראוי בהחלט.
באמצעות מציאה והשבחה של זנים בחקלאות אשר עמידים למים מליחים, ניתן יהיה לצמצם בצריכת המים המתוקים ולשפר מאד את מצבו של משק המים הישראלי.