את עין גדי אנחנו מכירים משתי סיבות: הראשונה נוגעת להיותה שמורת טבע, מהיפות שניתן למצוא כיום בישראל. הסיבה השנייה, כמובן, נוגעת למותג המים המינרלים "עין גדי", אשר מפיק את מימיו מהמעיינות הפופולאריים הללו.
הקמת עין גדי
עין גדי, או בשמו המלא "עין גדי מים מינרלים בע'מ", היא חברה אשר מפיקה ומשווקת מים מינרלים ממימי המעיין בעל שם זה. חברת עין גדי נמצאת בבעלות משותפת של קיבוץ עין גדי וחברת יפאורה תבורי, יצרנית המשקאות הקלים השנייה בגודלה בישראל.
מפעל החברה, אשר נוסד ב-1997, פועל בקיבוץ עין גדי ונחשב למפעל המים המינרלים הגדול במזרח התיכון. לצורך פעילותו השוטפת, הוא מנצל את מי הגשמים אשר מחלחלים דרך שכבות הקרקע הסמוכות לקיבוץ. מים אלה נחשבים לאיכותיים ולצלולים במיוחד מכיוון שהם מחלחלים בתהליך סינוני ארוך וסופחים לעצמם תוך כדי כך מינרלים חיוניים (אבץ, אשלגן, סידן ועוד).
תהליך הפקת המים
כאשר המדובר הוא במים מינרלים, נדרשת מינימום מעורבות של האדם. על מנת למנוע זיהומים מכל סוג, הם מופקים במפעלי עין גדי ללא יד אדם. במילים אחרות: מרגע נביעתם של המים מעל פני הקרקע, הם מוזרמים דרך צינורות מיוחדים היישר אל הבקבוקים.
עין גדי – עמידה בתקנים
המפעל, אשר בהקמתו הושקעו עשרות מיליוני שקלים, כולל אמצעים טכנולוגיים המייעלים את העבודה באופן מוחלט. הוא הוקם על ידי חברות אירופאיות מובילות בתחום, ופועל בהתאם לתקנים ישראליים ובינלאומיים הנוגעים להפקת ולייצור מים.
בין התקנים הללו: תקן ISO 14001 מטעם מערכת ניהול איכות הסביבה, תקן ISO 9001 של מערכת ניהול האיכות, תקן ISO 22000 מטעם מערכת ניהול בטיחות המזון, תקן GMP המתייחס אל תנאי הייצור, ועוד. מעבר לכך, המפעל עומד בביקורות האיכות של הארגון הבינלאומי NSF, המוודא כי ייצור המים נעשה בהתאם לתקנות ארגון ה-FDA האמריקאי.
עין גדי – שמירה על איכות המים
כמובן שכדי למנוע את הסיכונים שבשתיית המים, הם עוברים שלל תהליכי סינון. מלבד זאת, על פי התקן האירופאי, המים נבדקים באופן מדגמי כל שעתיים, וזאת על מנת להבחין בזיהומים השונים, במידה ואלה קיימים. מלבד זאת, נערכות בדיקות מקיפות יותר לגבי איכות המים. מכיוון שהתקנות הישראליות מחייבות כי המים המינרלים יהיו זהים למימי המעיין שממנו הם מופקים (למעט תהליכי הסינון), מתבצעות בדיקות כימיות תקופתיות, אשר באות לבדוק אם הרכב המינרלים שבבקבוקים זהה לזה המצויין על גבי התווית.
התנגדות ארגוני איכות הסביבה
חלק מרכזי בסיפור של עין גדי נובע לשמורת הטבע, וליתר דיוק: למאבק על המים שבה. הטענות של שומרי איכות הסביבה הן שהמפעל מעלים את מי המעיינות שבאזור, ובכך פוגע רבות בייחודה של שמורת הטבע. גורמים אלה מציינים שבלי המים החיוניים להם, הצמחים ובעלי החיים שבמקום מתקשים לשרוד- וזה עוד בלי להזכיר את הרעש אשר מפיקים המפעלים.
הקיבוץ דחה את הטענות האלה מכל וכל. לפי ראשיו, המפעל הוקם בתיאום עם הגורמים הרלוונטים, כי קיים שיווי משקל אקולוגי בין כלל הגורמים: המפעל כולל מנגנונים לבידוד רעש ומשתלב בסביבה מבחינה אסתטית. נכון לעכשיו, עתירתם של שוחרי איכות הסביבה לבג'ץ נדחתה והמפעל ממשיך לפעול באופן שוטף.
מוצרי עין גדי
בניגוד לחברות אחרות בתחום המים המינרלים ( מי עדן, נביעות) הרי שעין גדי חולש על קו מוצרים אחד, והוא הבקבוקים. אלה מכילים את סגולותיהם הייחודיות של מי מעיינות עין גדי ומאופיינים בכמות גבוהה של מינרלים החיוניים לגוף האדם. הבקבוקים מגיעים בנפח של חצי ליטר (שימוש אישי) או שני ליטר. כדי לחסוך בעבור הלקוח במאמצים ובכספים, באפשרותו לרכוש מארז של שישה בקבוקי מים מינרליים.