גשם

בכל העולם מייחלים לו מדי שנה, נישאות עשרות אלפי תפילות להגעתו ואפילו ריקודים מיוחדים נרקדים לכבודו. כן, גשם הפך לדבר אשר חיוני לקיום האנושי וגורם אשר משפיע על ההתנהגות האנושית בכל עת. מי גשמים מהווים את מקור המים המרכזי כיום, והם שמאפשרים את אספקת המים התמידית לכלל תושבי העולם, היצורים החיים והחקלאות.

מהו גשם?

גשם הוא משקע נוזלי שקוף, אשר יורד מטה מהשמיים בצורה של טיפות קטנות (אשר גודלן לפחות 1 מ'מ). היווצרותו של הגשם היא בעננים: כאשר טיפות מים זעירות יותר מתלכדות ביניהן במפגש עם עננים אחרים, כוח הכבידה מאפשר להן ליפול מטה. לאן? זו כבר שאלה אחרת. בעוד שחלק מהטיפות מגיעות כצפוי לקרקע, אחרות מתאדות עוד טרם פגיעתם באדמה (תופעה המכונה "וירגה").

למעשה, היווצרות טיפות הגשם היא חלק ממחזור המים על פני כדור הארץ. חלק מהמים שנמצאים באוקיינוסים ובימים שעל פני כדור הארץ מתאדים כלפי מעלה, עד שהם מצטברים בעננים. משם הם יורדים מטה בצורה של משקעים שונים ועם הצטברותם במעיינות ובנחלים חוזרים אל האוקיינוסים, רק כדי להתאדות שוב כלפי מעלה.

טיפות גשם כמקור מים

מבין סוגי המשקעים הקיימים, גשם הוא הנפוץ ביותר. גם אם חלוקתו על פני כדור הארץ אינה קבועה בין האזורים השונים, עובדה אחת ברורה: הוא המקור המרכזי למאגרי מים מתוקים, הכוללים אגמים, מעיינות, נחלים, נהרות וכן הלאה.

כאשר מי הגשמים מצטברים במאגרים השונים, הם עוברים מספר תהליכי טיהור וסינון. לאחר מכן, באמצעות מערכות אספקת מים, הם מועברים למקומות השונים, לרוב באמצעות מערכת רחבות היקף דוגמת המוביל הארצי.

מרבית הגשמים יורדים בהרים הנמצאים סמוך לימות השונים. הסיבה העיקרית לכך היא שאוויר לח אשר יוצא מהים מגיע אל ההרים בגובה רב, כך שהופך לענן אשר מוריד גשם. במקומות אחרים, אשר כוללים מישורים הרחוקים מן הים, כמות הגשמים נדירה הרבה יותר.

השימושים של מי הגשמים

מקור מים זה, מעבר לייעודו כמי שתייה עבור האדם, מסייע לקיומם של בעלי החיים האחרים והצמחים. הוא מאפשר צמיחת גידולים חקלאיים על פני הפלנטה, אשר חיוניים למין האנושי כולו. הצטברותו בנחלים, בתהומות או באגמים מאפשרת אספקת מים לאזורים נרחבים.

חשוב להבהיר כי למרות שמי הגשמים נחשבים למתוקים, אין לשתות אותם כפי שהם. בשונה מימים עברו, זיהום האוויר הגבוה הקיים בעולם כיום פוגע באיכותם של מי הגשם עוד טרם הגעתם לקרקע, כך ששתייה שלהם, ללא תהליכי סינון וטיהור, עלולה לפגוע בבריאותו של האדם.

מי גשמים בישראל

העובדות המצערות אומרות שהפעם האחרונה שבה ירדה בישראל כמות גשמים אשר מעל הממוצע (מעבר לשנה הנוכחית- 2011) הייתה אי שם בתחילת שנות ה-2000. גם ביחס לשאר אזורי העולם מדובר בכמות נמוכה מאד, אשר יחד עם הגברת הביקוש למים כתוצאה משיפור רמת החיים, מביאים לכך שמאגרי מי הגשמים מתדלדלים בקצב איטי, אך מדאיג.

יש לציין כי אלמלא פלאי הטכנולוגיה כמות המשקעים הייתה נמוכה אף יותר. מדינת ישראל נוקטת כבר שנים בטכניקה של זריעת עננים: מטוסים ותנורים ייעודיים מזרימים לאוויר תערובות מיוחדות, אשר מזרזות את היווצרות המולקולות הנוספות על גבי העננים. אולם, פעולה זו יעילה רק בעננים אשר כוללים בתוכם כבר כמות מים זו או אחרת.

כמויות המשקעים המדויקות משתנות בין האזורים השונים ברחבי ארץ ישראל ולאורך חודשי השנה. כמות המשקעים (מי גשמים, ברד ושלגים) הגבוהה ביותר היא באזור הר מירון (כ- 932 מילימטר בשנה). שלא במפתיע, הגשמים הפחותים ביותר יורדים באילת, והם כוללים כ- 30 מילימטר משקעים לשנה בלבד.

דילוג לתוכן