אנחנו עושים הכול כדי להגן על כדור הארץ שלנו. זורקים את העיתונים ואת הבקבוקים למיכלי המחזור, לא משתמשים בחומרים המזיקים לסביבה ומקפידים שלא לפגוע באוצרות הטבע. לא כולם מודעים לכך, אבל גם צריכת המים שלנו יכולה לסייע לסביבה. זהו בדיוק המקרה של מים אפורים.
מים אפורים (המכונים גם "דלוחין") הם מים אשר ניתנים לשימוש חוזר. ברוב המקרים, מדובר במים אשר שימשו לרחצה או לשטיפה במשק הבית, כלומר, מים שמקורם במקלחת, באמבטיה, במכונת הכביסה או בכיור הבית.
רמת זיהום המים האלה היא נמוכה מאד, מה שהופך אותם לאידיאליים למגוון פעולות. גם אם אין בנמצא אדם אשר כולל את המים הללו בתפריט השתייה שלו (צבע המים האפור תורם לכך), הרי שניתן להשתמש בהם לשטיפת רצפות, להשקיית גינות, למילוי מיכלי ההדחה של האסלות וכן הלאה.
מיחזור מים אפורים
בשנת 2009, נחקק חוק המים האפורים, ששם דגש על החשיבות להתקין מערכות מים אשר ישמשו למחזור מים אפורים. ישנן מספר שיטות לשימוש חוזר במים אפורים. על מנת שמנהל משק הבית יוכל ליהנות ממים אפורים, עליו להרכיב בביתו מערכת למיחזור מים אפורים. זו יכולה להתבסס על מספר טכניקות: פירוק ביולוגי באגמים ירוקים, טיהור בסיסי ומיידי המתבסס על סינון, ממברנות המבצעות סינון יסודי וכן הלאה.
באופן פרטני יותר, הרי שהתקנה פשוטה של מיכל איסוף סמוך לאמבטיה או במכונת הכביסה יכול לבצע את העבודה, כמו התקנת מיכל מתאים באדמה, אליו מופנים המים האפורים. מספר הדוגמאות הנוספות רחב בהחלט.
חיסכון עצום במשק המים
זה לא סוד שמשק המים בישראל במצב בעייתי. שנות הבצורת הרצופות והשימוש האדיר במים הביאו לקמפיין תקשורתי רחב שהמסר העולה ממנו הוא אחד: צריך לחסוך במים ובכל דרך אפשרית, אחרת, מחירי מים יגיעו לגבהים משמעותיים, לצד לא מעט הגבלות הנוגעות לשימוש במים (איסורי השקיה, למשל).
שימוש במים אפורים מהווה חיסכון עצום במים. כמחצית מהמים הנמצאים בשימוש ביתי בישראל הם מים אפורים, כאשר חלק גדול מהם נקיים במידה המאפשרת שימוש חוזר- דבר המונע שאיבת מי תהום ומקטין את צריכת המים בעשרות אחוזים. המים אשר נמצאים מזוהמים, אגב, נכללים במי השופכין.
מלבד זאת, מים אפורים גם חוסכים כספים רבים עבור הצרכן הישראלי, דבר שמקל על נטל התשלומים החודשי.
מים אפורים – חסרונות
שימוש במים אפורים גורר גם ביקורות וטרוניות מגורמים שונים. עם השנים הועלו כמה נקודות נגד מיחזור מים אפורים. יש שטוענים כי שימוש במים האפורים פוגע במערכות טיהור השפכים, אשר מתקדמות ביותר בישראל. קיים החשש שהקטנת השימוש במערכות אלה יפגעו במערכות הטיהור ויהפכו אותן לחסרות תועלת, כמו גם הפגיעה בחקלאים, אשר צורכים את מי הביוב המטוהרים באופן נרחב.
מלבד זאת, צריכה ביתית של מים אפורים אינו נתון לביקורת כלשהי. כאשר המערכת למיחזור מים ביתי לא מתוחזקת כנדרש או תקולה, עלול להיגרם נזק למי התהום ואף להוות סכנה בריאותית, עקב השימוש במים מזוהמים להשקיה ביתית.