מרבית אתרי הנופש בעולם כוללים מים. החיבור הזה שבין שכשוך במים צוננים להנאה מוחלטת אינו מקרי. מה אם ניתן היה לשלב יחד עם פעילות זו גם פעילות ספורטיבית מאתגרת? ובכן, אם אתם סבורים ששילוב כזה אינו אפשרי, כנראה שלעולם לא התנסיתם בסקי מים.
מהו סקי מים?
סקי מים הוא ענף ספורט ימי שמרכזו גלישה על פני המים באמצעות מגלשיים מיוחדים, אשר עשויים לרוב מחומרים מרוכבים על בסיס פיברגלס. הגולש מציב את רגליו על פני מאחזי גומי מיוחדים, המזכירים את אלה שבפעילויות סקי רגילות.
אולם, בניגוד להחלקה על פני מורד החרמון, בסקי מים נאלץ הגולש להתמודד עם משטח ישר יחסית, שנדרש שיהיה גם שקט וחסר גלים (נהר, אגם וכו'). כתוצאה מכל אלה, על מנת שתתאפשר פעולת הגלישה, נגרר הגולש אחר סירת מנוע מהירה, אשר מחוברת לחבל בו אוחז הגולש.
ההיסטוריה של סקי המים
עד היום, לא ניתן לדעת בכל מאת האחוזים מי הגה את הרעיון של סקי מים. רבים מייחסים את ההמצאה לנער אמריקאי בשם ראלף סמואלסון, אשר לפי ההגדה סבר כי ניתן לגלוש על פני המים כפי שעושים על שלג. ביום אחד במהלך שנת 1922 הוא כבר נגרר אחרי סירת אחיו באמצעות לוחות של חבית עץ, ולאחר מכן גם בעזרת מגלשי שלג.
גם אם התוצאה ההתחלתית של שני הנסיונות הייתה זהה (נפילה למים), כעבור מספר שבועות קשר סמואלסון לרגליו לוחות עץ, ותוך שהוא מעלה את חרטומי המגלשיים כלפי מעלה הצליח לשמור על יציבות. הצעד הבא, כך נהוג לחשוב, היה הופעה בתערוכות שונות בכל רחבי מינסוטה, משם הגיע הספורט אל כל קצוות המדינה, ולאחר מכן- גם למדינות אחרות.
הצרפתים טוענים כי באגמי מים שונים בצרפת, עוד ב-1920, היה ניתן לראות אנשים מבצעים סקי מים. המחלוקת לגבי המצאת סקי המים קיימת עד היום, אולם עובדה אחת ברורה: המדובר הוא בספורט פופולארי מאד במדינות רבות בעולם, אשר מושך אלפי אנשים גם בישראל.
גלישת סקי מים – מיומנות
קיימות מספר רמות של סקי מים. כאשר אדם מתחיל ללמוד גלישה באמצעות סקי מים, הוא עומד לרוב על שני מגלשיים. עם הניסיון הוא עובר למגלש אחד- אשר עליו מניח את כפות רגליו בזו אחר זו. בכל אחד מהמקרים, יכול הגולש לנווט את תנועתו דרך העברת משקל הגוף בין רגליו, כך שמתאפשר זגזוג אחר הסירה, אפילו אם האחרונה נעה בקו ישר כמו סרגל.
מכיוון שיציבות על פני המים וטכניקת הגלישה הם אינם כישורים המוטבעים במרבית בני האדם באופן טבעי, ההתחלה היא מדודה ואיטית באופן יחסי. מהירות הגלישה של מתחילים נעה לרוב סביב 25 ל-35 קילומטרים בשעה, בעוד שהמנוסים יצליחו להישאר אנכים למים גם במהירות הגדולה פי שתיים ויותר מזו.
סקי מים – ספורט תחרותי
ניתן למצוא כיום סוגים שונים של סקי מים כענפים תחרותיים. הסוג הראשון הוא גלישת סלאלום, בו הגולשים צריכים לעבור בין המצופים בהתאם למסלולים שנקבעו. תחרות זו מורכבת ממסלולים שונים ברמת קושי עולה, וכן במהירויות שהולכות וגוברות. בסופה של התחרות, המנצח הוא זה שעבר מחוץ ליותר מצופים באורך חבל (וכתוצאה- משך זמן) קצר יותר.
ענף ספורט נוסף הוא סקי פעלולים, המשלב בין הגלישה למעין התעמלות קרקע על פני המים. הגולשים מנסים לבצע תרגילים שונים ומקבלים ניקוד על כל אחד בהתאם לקושי ביצועו ולרמתו – המנצח הוא שצובר את מספר הנקודות הרב ביותר.
ניתן למצוא גם תחרויות של קפיצות סקי מים, סקי מים בכבלים, מרוצי סקי ועוד. בישראל, המוקדים העיקריים לביצוע הספורט הם כנרת ומפרץ אילת, כאשר רוב אליפויות ישראל נערכות דווקא באגם המלאכותי שנבנה בפארק מנחם בגין בתל אביב.