Site icon מים – פורטל המים של ישראל

שיקום נחלים בישראל

במדינת ישראל ישנם כ-12 נחלים ראשיים אשר זורמים ישירות אל הים התיכון, ועוד כ-15 נחלים עיקריים אשר זורמים לכנרת ולנהר הירדן. מקורות המים של הנחלים בישראל נתפסו בעבר לצורך מילוי צורכי מי שתיה וחקלאות- השקיית שדות, פרדסים וגידולים אחרים. אולם עם הזמן, הנחלים החלו להוות את עורקי הביוב העיקריים של מי השפכים אשר מגיעים מהבתים, מהחקלאות ומהתעשיות שמסביבם. בנוסף לכך, אל אפיקי הנחלים הושלכה פסולת רבה.

זיהום הנחלים בישראל גורם גם לזיהומם של מי התהום, לפגיעה ישירה בחי ובצומח שבנחלים, למפגעים תברואתיים, להשמדתן של מערכות אקולוגיות שונות ולסכנה בריאותית גדולה וחמורה ביותר. מי הנחלים המזוהמים אסורים לרחצה ועל כן נחלים אלה לא יכולים להוות מקום של בילוי ונופש. דוגמה מובהקת לכך היא זיהום נחל הירקון לאורך השנים.

אגודות רבות במדינה פועלות במרץ למען טיפול בנושא זה אל מול רשויות מקומיות, מפעלים תעשייתיים ועוד גורמים נוספים. הן פועלות למען הפסקת זיהום מים בנחלים, ולהפיכתם של המים המטוהרים (מי קולחין) לצורך הזרמה לנחלים, השקיית שדות ופרדסים, תעשייה וכדומה.

היעדים העומדים על הפרק בנושא שיקום הנחלים

המשרד לאיכות הסביבה פועל כיום למען שיקום נחלים בישראל, אשר כולל את המרכיבים הבאים:

כיצד מתבצע תהליך שיקום הנחלים?

בשל הסיבה שמצב הנחלים בישראל הוא בכי רע, הוקמו רשויות ממשלתיות מתוך מטרה אחת נעלה והיא לשקם אותם מן היסוד. התהליך של שיקום הנחלים אינו פשוט כלל והוא עשוי להימשך זמן רב (אפילו עד תקופה של 25 שנה).

בכדי להתחיל בתהליך השיקום צריך לחקור ולבדוק את מצבו של הנחל כיום בהשוואה למצבו בעבר, ולפי הממצאים אשר התגלו, לתכנן עבורו את תכנית השיקום המתאימה לו. לכל נחל מותאמת תכנית שיקום אישית, ואפילו באותו נחל עשויים להיות הבדלים בתכניות בחלקיו השונים.

שיקומם של הנחלים בישראל מחייב את השמירה על האופי ועל הנתונים אשר מתאימים לכל אחד ואחד מהם, אך גם למה שמתאים לצורכיהם של האנשים המתגוררים בסביבתו.

תהליך שיקום הנחלים בישראל כולל ארבעה שלבים:

ראו גם:

דו"ח מבקר המדינה-כשל בשיקום הנחלים

Exit mobile version