השימוש במים מינרלים מרכזי מאד בקרב הצרכנים הישראליים. כמעט ואין בנמצא משפחה אשר אינה כוללת לפחות שישייה אחת של מים מינרלים בכל קניית מצרכים. גם אם השימוש שלנו במים מסוג זה הוא כמעט טבעי, לא כולנו מודעים למאפיינים המרכזיים של מים אלה ולהבדלים העיקריים ביניהם למי ברז.
מים מינרלים הם מים אשר המינרלים והחומרים המומסים שבהם מעניקים להם איכות גבוהה במיוחד. מים אלה נחשבים לבריאים ביותר, בעלי טעם עשיר וכאמצעי טיפולי מהמעלה הראשונה, ונצרכים בעיקר לשימוש אישי באמצעות בקבוקים.
המים המינרליים מופקים ממי תהום אשר קיימים בטבע. החברות החולשות על תחום זה שואבים את המים ואורזים אותם במיכל אטום ללא מגע יד אדם. מעבר לכך, המים גם לא עוברים טיהור. זאת מהסיבה הפשוטה שחיידקים למיניהם לא יכולים להתקיים מתחת לאדמה, כך שהסיכוי למציאת מזיקים שונים במים מינרלים נמוך מאד.
חברות מים מינרלים
לכאורה, מים מינרלים טבעיים הם נכסם של הכלל. הרי אלו מים שמגיעים לתהומות השונים באופן טבעי, מבלי התערבות יד אדם. אולם, החוק קובע כי השימוש במי התהום הוא באחריות מלאה של החברה אשר אחראית עליהם, כך שמילוי בקבוקים ריקים במים מינרלים, מפתה ככל שזה נשמע, כמעט בלתי אפשרי. בעולם יש מעל ל-3,000 מותגים של מים מינרלים לשתייה. בישראל המספר קטן בהרבה, וכולל את חברות מי עדן, נביעות ועין גדי.
מים מינרלים גם כוללים לא מעט מלחים, גזים ותרכובות אשר הופכים אותם לבריאים עבור הגוף האנושי. כתוצאה מכך, מלונות הידרותרפיים או ערי ספא הופכים לנפוצים ביותר, ומוקמים על גדות מאגרי מים מינרלים.
מים מינרלים או מי ברז?
סוגיה מעניינת הנוגעת למים מינרלים קשורה ליחס ביניהם לבין מי ברז: אילו מים בריא יותר לשתות? פה כבר נכנסת לתמונה איכות המים בכל מקום בעולם. כל מי שביקר באמסטרדם, למשל, בוודאי קרא במדריך התיירים המלצה שלא לשתות מהברזים המקומיים, הרווים במים דלוחים המכילים מזיקים.
בישראל המצב טוב הרבה יותר. מי הברז בישראל הם באיכות גבוהה באופן יחסי, כך שאין הבדל משמעותי בין צריכת מים מינרלים למי ברז. עדיין, רוב הציבור בישראל מקפיד לרכוש אך ורק מים מינרלים לשימוש ביתי, מתוך הנחה כי הסיכוי לזיהומים בהם נמוך מאד.
זיהום מים מינרלים
הבצורת הרבה בישראל השפיעה גם על המים המינרלים. בשנים האחרונות, לא מעט חברות לייצור מים מסוג זה נדהמו לגלות חיידקים ומזיקים שונים במים שלהם. ככל הנראה, זיהום המים הינו תוצאה של הקטנת המעיינות בצפון הארץ והגברת המזהמים בהם כתגובה לכך.
אי לכך, החליט משרד הבריאות לחייב את החברות להעביר את המים תהליכי סינון שונים, ואף אסר באופן נחרץ על החדרת חומרים להם. מעבר לכך, ההגדרה של מים מינרלים הורחבה כך שתכסה גם מי קידוחים, אשר עוברים תהליכי ייצור שונים על ידי מותגי המים המינרלים.
לאחרונה, יצא המשרד לאיכות הסביבה נגד חברות המינרלים, עם תכנית לנקיטת צעדים לצמצום השימוש בבקבוקי המים המינרלים, שמביאים לזיהום סביבתי, ושלפיו אינם בריאים יותר ממי ברז.